Camera de Comert,
Industrie si Agricultura

IALOMITA

    Home
    Despre noi
    Colegiul de conducere
    Organigrama
    Membrii CCIAIL
    Achizitii publice
    Servicii
    Medierea muncii
    Consultanta firme
    Calendar manifestari
    Targuri si Expozitii
    Topul firmelor
    Misiuni economice
    AEGRM
    Arbitraj
    Informatii europene
    Proiecte implementate
    Proiecte in implementare
    Cursuri organizate de CCIAIL
    Membrii Camerei se prezinta
    Anunturi Membri
    Birou asistenta RSI
    Contact

Contor vizitatori :


Parteneri media
Naturenergy

Obiectiv Ialomita

Observator Ialomita

RoSEFF

Realitatea Ialomiteana

Antena1

FreshFM

Campus

Ialomita

Impact

Risso Scotti

A fost publicat Compendiumul - Oportunitati de finantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii prin programele de finantare ale Uniunii Europene dupa 2007. Detalii despre procurarea lui la tel./fax 0243-231353       

Asociatia de Standardizare din Romania - NewsletterNOUTATI - Postat: 20.09.2010

SR EN 14351-1+A1:2010, Ferestre si usi. Standard de produs, caracteristici de performanta. Partea 1: Ferestre si usi exterioare pentru pietoni, fara caracteristici de rezistenta la foc si/sau etanseitate la fum.

Standardul SR EN 14351-1+A1:2010 este în relatie cu HG 622/2004 care stabileste conditiile de introducere pe piata a produselor pentru constructii, printre care si ferestrele si usile exterioare pentru pietoni fara caracteristici de rezistenta la foc si/sau etanseitate la fum, si serveste la evaluarea conformitatii acestor produse cu specificatiile.

Standardul european EN 14351-1:2006+A1:2010 a fost elaborat în cadrul unui mandat încredintat CEN de catre Comisia Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb si vine în sprijinul cerintelor esentiale ale Directivelor europene. Conformitatea cu prevederile acestui standard, confera usilor si ferestrelor la care se refera, prezumtia de aptitudine pentru utilizarea prevazuta.

Acest standard stabileste caracteristicile de performanta, independente de material, care se aplica ferestrelor (inclusiv ferestre de acoperis, ferestre de acoperis cu rezistenta la foc exterior si usi-fereastra), usilor exterioare pentru pietoni (inclusiv usi vitrate fara rame, usi de evacuare) si ansamblurilor compuse.

Standardul înlocuieste SR EN 14351-1:2006, fata de care s-au efectuat modificari datorita încorporarii amendamentului A1, în textul standardului initial. Principalele modificari efectuate sunt:

- s-au introdus detalii la articolele anterioare referitoare la evaluarea conformitatii, în special în ceea ce priveste posibilitatile IIT în cascada;

- au fost excluse din domeniul de aplicare usile pentru pietoni actionate automat, datorita lipsei standardelor suport actualizate pentru aceste produse;

- s-au actualizat referintele normative;

- s-au introdus anexele I si J, normative si s-au modificat anexele ZA, ZB, ZC si ZD.

Standardul cuprinde cerinte privind:

- caracteristicile de performanta si cerinte speciale ale ferestrelor (rezistenta la încarcare din vânt, rezistenta la încarcare din zapada si la încarcare permanenta, caracteristici ale comportarii la foc, etanseitate la apa, substante periculoase, rezistenta la soc, capacitate de rezistenta a dispozitivelor de siguranta, înaltime si latime a usilor si a usilor-fereastra, aptitudine la deblocare, performanta acustica, transmitanta termica, proprietati cu privire la radiatie, permeabilitate la aer, durabilitate, forte de actionare, rezistenta mecanica, ventilatie, rezistenta la glont, rezistenta la explozie, rezistenta la deschi dere si închidere repetata, comportare între climate diferite, rezistenta la efractie);

- clasificarea si identificarea ferestrelor;

- manipularea, punerea în opera, întretinerea si instructiunile de utilizare;

- evaluarea conformitatii (încercarea initiala de tip (IIT), controlul productiei în fabrica (CPF), inspectia initiala a fabricii si a CPF, supravegherea continua, evaluarea si aprobarea CPF, încercarile esantioanelor prelevate în fabrica etc.);

- etichetarea si marcarea.

SR EN 81-1+A3:2010, Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Partea 1: Ascensoare electrice

SR EN 81-2+A3:2010, Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Partea 2: Ascensoare hidraulice

Aceste standarde stabilesc regulile de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor electrice si hidraulice, pentru persoane si pentru materiale, în scopul apararii acestora împotriva riscurilor de accidente care pot aparea în timpul utilizarii, întretinerii si operatiilor de salvare.

Aceste standarde sunt utile atât pentru proiectanti si producatori, cât si pentru firmele care se ocupa de instalarea si intretinerea ascensoarelor deoarece se refera la cerintele esentiale de securitate ale Directivei Ascensoare, dar stabilesc si reguli minime pentru instalarea ascensoarelor în cladiri si constructii.

Standardele cuprind cerinte de securitate referitoare la:

- putul ascensorului si spatiile pentru masina si roti;

- usile de palier, cabina, contragreutate si masa de echilibrare;

- sistemele de suspensie, echilibrare, de protectie împotriva vitezei excesive si de protectie împotriva;

- distantele dintre cabina si peretele din fata intrarii în cabina si distantele dintre cabina, contragreutate si masa de echilibrare;

- masina ascensorului, instalatia electrica si aparatajul ascensorului etc.

In cazuri speciale (atmosfera potential exploziva, conditii climatice extreme, conditii seismice, transport de marfuri periculoase etc.), în afara de cerintele acestor standarde, trebuie luate în considerare si cerinte suplimentare prevazute în standardele corespunzatoare.

In momentul de fata, seria SR EN 81 referitoare la reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor cuprinde urmatoarele standarde:

- SR EN 81-1+A3:2010 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Partea 1: Ascensoare electrice.

- SR EN 81-2+A3:2010 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Partea 2: Ascensoare hidraulice.

- SR EN 81-21:2010 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Ascensoare de persoane si de materiale. Partea 21: Ascensoare noi de persoane si de materiale în cladiri existente.

- SR EN 81-28:2004 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Ascensoare de persoane si de materiale. Partea 28: Alarma la distanta pentru ascensoare de persoane si ascensoare de materiale.

- SR EN 81-3+A1:2008 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Partea 3: Ascensoare mici de materiale electrice si hidraulice.

- SR EN 81-40:2009 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Ascensoare de persoane si de materiale. Partea 40: Ascensoare pentru scari si platforme pentru persoane cu dizabilitati de miscare.

- SR EN 81-43:2009 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Ascensoare speciale pentru transportul persoanelor si materialelor. Partea 43: Ascensoare pentru instalatii de ridicat.

- SR EN 81-58:2004 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Examinare si încercari. Partea 58: Încercarea de rezistenta la foc a usilor de palier.

- SR EN 81-70:2004 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Aplicatii particulare pentru ascensoarele de persoane si ascensoarele de persoane si materiale. Partea 70: Accesibilitate în ascensoare pentru persoane inclusiv persoane cu handicap.

- SR EN 81-71+A1:2007 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Aplicatii particulare pentru ascensoarele de persoane si ascensoarele de persoane si materiale. Partea 71: Ascensoare rezistente la acte de vandalism.

- SR EN 81-72:2004 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Aplicatii particulare pentru ascensoare de persoane si materiale. Partea 72: Ascensoare de pompieri.

- SR EN 81-73:2005 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Aplicatii particulare pentru ascensoarele de persoane si ascensoarele de persoane si materiale. Partea 73: Functionarea ascensoarelor în caz de incendiu.

- SR EN 81-80:2004 Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Ascensoare existente. Partea 80: Reguli pentru îmbunatatirea securitatii ascensoarelor de persoane si ascensoarelor de materiale si persoane existente.

STANDARDELE POT FI ACHIZITIONATE PE HARTIE.

<<<  Inapoi la ASRO

  Copyright © 2013 Camera de Comert, Industrie si Agricultura Ialomita