Camera de Comert,
Industrie si Agricultura

IALOMITA

    Home
    Despre noi
    Colegiul de conducere
    Organigrama
    Membrii CCIAIL
    Achizitii publice
    Servicii
    Medierea muncii
    Consultanta firme
    Calendar manifestari
    Targuri si Expozitii
    Topul firmelor
    Misiuni economice
    AEGRM
    Arbitraj
    Informatii europene
    Proiecte implementate
    Proiecte in implementare
    Cursuri organizate de CCIAIL
    Membrii Camerei se prezinta
    Anunturi Membri
    Birou asistenta RSI
    Contact

Contor vizitatori :


Parteneri media
Naturenergy

Obiectiv Ialomita

Observator Ialomita

RoSEFF

Realitatea Ialomiteana

Antena1

FreshFM

Campus

Ialomita

Impact

Risso Scotti

A fost publicat Compendiumul - Oportunitati de finantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii prin programele de finantare ale Uniunii Europene dupa 2007. Detalii despre procurarea lui la tel./fax 0243-231353       

Asociatia de Standardizare din Romania - Ce este un standard ?Ce este un standard?

Ghidul ISO/CEI 2: 1996 defineste standardul ca fiind un document, stabilit prin consens si aprobat de catre un organism recunoscut, care asigura, pentru uz comun si repetat, reguli, linii directoare sau caracteristici pentru activitati sau rezultatelor lor, cu scopul de a se obtine gradul optim de ordine īntr-un anumit context.

Aceasta definitie este construita pe rolul si scopul standardelor in acest moment in lume si stabileste importanta standardelor pentru orice organizatie sau companie plasandu-le alaturi de reglementarile tehnice in randul documentelor de referinta trebuie sa stea la baza politicilor si practicilor acestora.

Standardul, este cea mai buna si cea mai simpla cale posibila pentru a comunica, pentru cunoasterea nivelului tehnic unanim acceptat pe plan national, european sau international in domeniul de activitate al oricarei companii sau organizatie si nu in ultimul rand pentru proiectarea si dezvoltarea si practicilor de management.

Mii de astfel de standarde sunt disponibile tuturor companiilor sau organizatiilor care datorita limbajului comun al standardizarii, le pot utiliza pentru a fi competente, competitive, participante active fara dificultati in comunicare pe piata aleasa ca tinta in activitate.

Caracterul documentelor de reglementare

Legile, reglementarile tehnice si prevederile administrative au caracter obligatoriu.

Cunoasterea si respectarea lor permite functionarea pe piata a societatilor comerciale.

Standardele nationale europene si internationale si standardele profesionale sau de firma pot fi aplicate prin asumarea voluntara a aplicarii de catre utilizator. Decizia aplicarii de catre utilizator a unui standard sau a standardelor apartinānd unui organism de standardizare se ia avand in vedere piata careia i se adreseaza produsul, capacitatea tehnica disponibila de realizare a prevederilor din standardele relevante pentru un anumit produs sau proces, nivelul tehnic, propria activitate de cercetare proiectare de produse noi indreptata in scopul ocuparii unei pozitii superioare in piata sau pentru patrunderea pe noi piete.

Cunoasterea si respectarea standardelor asigura competenta societatilor comerciale fiind un factor determinant al succesului activitatii in cadrul pietei unice europene.

Notiunea de voluntariat presupune asumarea pe proprie raspundere a aplicarii standardelor, fapt care ridica pe un plan superior responsabilitatea managementului, a actului de conceptie, proiectare, realizare si comercializare a produsului.

Relatia Reglementari Standarde

Standardele pot sa joace si un rol important in legislatie, in special, in reglementarile tehnice. Daca un legislator include standardele intr-un document legal sau face referinte la ele intr-un fel sau altul, standardele obtin o calitate legala. Astfel standardele devin o parte a cerintelor unui anumit document legislativ sau unui anumit sistem.

Avantajele folosirii de catre legislatori a standardelor in legislatie sunt foarte variate. Legislatorii se pot baza pe experienta tehnica a elaboratorilor de standarde si in acelasi timp pot economisi banii publici. Mai mult, multumita unei proceduri de stabilire a standardelor bazata pe consens, deschisa si transparenta si de acceptarea ulterioara la nivel ridicat a standardelor, legislatorul se poate astepta ca si legislatia sa sa fie acceptata la acelasi nivel.

Caracterul voluntar al standardelor

Aparitia acestui concept a fost determinata atat de necesitatea evitarii barierelor tehnice din calea comertului cat si de pastrarii unui ritm rezonabil intre progresul tehnic si introducerea rezultatelor acestuia in standardele nationale si internationale.

Notiunea de voluntariat presupune asumarea pe proprie raspundere a aplicarii standardelor, fapt care ridica pe un plan superior responsabilitatea managementului, a actului de conceptie, proiectare, realizare si comercializare a produsului.

<<<  Inapoi la ASRO

  Copyright © 2013 Camera de Comert, Industrie si Agricultura Ialomita